Школска 2019/2020. година

Помаже Бог

Драги ученици ближи нам се најрадоснији празник Васкрс.

Ми смо о значају овог празника говорили сваке године. Недеља пред Васкрс зове се страдална недеља јер је Господ Исус Христос у овој недељи разапет на крсту. Тачније разапет је на Велики петак на месту званом Голгота.

Зашто је то Господ урадио?

Урадио је због велике љубави према човеку, да откупи, плати људски грех и победи највећег непријатеља, то је смрт.

Да се вратимо у суботу пре страдалне недеље када је Господ Исус Христос Васкрсао Светог Лазара Четвородневног, који је четири дана био у гробу.То је празник познат као Лазарева субота- Врбица, Врбица јер се освећују врбове гранчице.Тиме је показао и најавио оно шта ће се догодити на Голготи.

Сутрадан, у недељу свечано Господ Исус Христос улази у Јерусалим на магарцу. Дочекују га радосно узвикујући осана! Тај празник је празник Цвети, јер су га дочекивали тако што су на стази којом је пролазио Христос бацали палмове гранчице ( код нас врбове ).

Четвртак пре Васкрса јесте Велики четвртак, тада се одржала Тајна вечера Господа Исуса Христа са својим ученицима-апостолима. На Тајној вечери Господ Исус Христос је установио Свету Тајну Причешћа тако што је узео хлеб благословио и рекао: Ово је тело моје које се за вас и за многе ломи на отпуштење грехова. Затим је узео чашу са вином благословио и рекао Ово је крв моја Новога завета која се за вас и за многе пролива на отпуштење грехова и живот вечни. Ово чините у мој спомен. На Тајној вечери је наговестио да ће га неко издати.

Након тога Христа је издао један од ученика, Јуда Искариотски, тако што га је пољубио у образ, тај пољубац је био знак да је он Христос. Отуда у народу Јудин пољубац када неко некога изда.

Христа одводе, суде му и разапињу на Крст на Голготи на Велики петак.

Трећи дан након разапињања, у недељу Христос Васкрсава из мртвих и јавља се својим ученицима.

Том приликом међу ученицима није био апостол Тома. Када су му остали ученици рекли да је Господ Исус Христос Васкрсао и да им се јавио, апостол Тома у то није поверовао.

Рекао је док не видим и не опипам његове ране нећу веровати. Христос се јавио у недељу после Васкрса апостолима, тада је ту био и апостол Тома. Христос му је пришао и рекао да га додирне као и његове ране, тада је апостол Тома поверовао. Господ Исус Христос је том приликом рекао, БЛАЖЕНИ КОЈИ НИСУ ВИДЕЛИ А ПОВЕРОВАЛИ СУ.Ова недеља се назива Томина недеља. У народу када неко не верује називају га неверни Тома, управо због Томиног неверовања.

За Васкрс фарбамо јаја и спремамо свечану трпезу, то је породичан празник када је породица на окупу.

Зашто фарбамо јаја?

Јаја фарбамо јер се из њих излежу пилићи, пачићи, гушчићи...односно жива бића. Отуда јаје симболише живот, јер је Христос својим Васкрсењем показао да је живот победио смрт.

Најчешће јаја фарбамо у црвену боју, наравно и у друге боје али пре свега црвена боја.

Зашто црвена боја?

Постоје неколико објашњења. Једно од објашњења је следеће: Када су жене мироносице отишли да јаве римљанима да је Христос Васкрсао, они су им се подсмевали и говорили, као што ће ова јаја да поцрвене тако је и Христос Васкрсао. У том тренутку су јаја поцрвенела.

Имамо и смисао у симболици црвене боје. Црвена боја је боја љубави, радости што има смисла јер је Васкрс најрадоснији празник. Симболише и Христову крв на крсту.

По обичају прво јаје које се офарба зове се чувар кућа које се чува целе године,а оно од прошле године затрпава се у земљу или баца на кров.

 За Васкрс се куцамо са офарбаним јајима уз најрадоснији поздрав: ХРИСТОС ВАСКРСЕ! А отпоздрављамо са ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Тропар Васкрса:

Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова.

На црквенословенском:

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех живот даровав.

Copyright © 2024 Основна школа „Ђура Филиповић" Плочица